Utbildning

Gymnasium

Jag gick naturvetenskaplig linje på Kärrtorps gymnasium. (Kärrtorp är en förort söder om Stockholm, ca 10 minuter från T-centralen, för den som inte visste det.)

Detta var 1972-75, och ärligt talat så ska vi som växte upp på 70-talet nog vara glada att vi överlevde vår ungdom. Med det menar jag att mina barn lyckligtvis har en sundare syn på alkohol än vad vi hade.

Nåväl, betygen blev väl bra nog ändå, och med tiden mognade de flesta av oss.

Universitet

Grundutbildning

Jag valde den Biologisk-geovetenskapliga linjen vid Stockholms universitet mest för att det var en ”rolig” linje. Seriösare än så var jag inte då. Och roligt var det! Våra studieresor sträckte sig över hela Sverige – faktiskt – från Smygehuk till Abisko!

Syftet med utbildningslinjen var att skapa ”kommunekologer”, en ny yrkesgrupp på den tiden. Vi var den andra kullen som utbildades, 1977-80. Mitt examensarbete handlade om ett tätortsnära naturområde vid Rågsved, ”Kräppladiket”.

Övriga universitetskurser

Nästan omedelbart efter min fil. kand.-examen i Stockholm  1980 tog jag mig ner till Lunds universitet, där jag läste en påbyggnadskurs i systematisk botanik. Jag har långt senare återkommit till Lund, och bl.a. läst en kurs i GIS (geografiska informationssystem).

Kommunala högskolan

1982 kompletterade jag med en ettårig utbildning i administrativ ADB vid kommunala högskolan i Solna. Utbildningen skedde på ”minidatorer” från Norsk Data (som var stora som kylskåp). Och backuper togs på rullband. (Jag arbetade som ”bandapa” och tog backuper i en stor datacentral på nätterna medan jag pluggade.)

Norsk dator

Utbildningen bestod huvudsakligen av systemutveckling och programmering i Cobol. Vi använde ett utvecklingssystem som kallas JSP (Jackson Structured Programming). JSP är ett genialiskt system, som jag har haft mycket nytta av senare!

Den första PC:n hade just kommit på marknaden då, men vi såg inte till några på skolan. (En studiekamrat hade dock en pojkvän som var journalist och ägde en PC, en äkta IBM tror jag att det var!)

Annonser