Släktforskning

Att säga att jag släktforskar är väl för mycket, om man med det menar att man åker mellan olika arkiv och läser kyrkböcker.

Jag har dock lådvis med material som min far samlade ihop men aldrig hann sammanställa. Med datorns hjälp kan jag kanske få den ordning som Far eftersträvade men aldrig uppnådde. Jag använder ett program som heter Min släkt för att knyta samman alla lösa trådar. Och jag skannar gamla foton och dokument.

Jag önskar att jag hade mera tid att åka runt och prata med de gamla gubbarna som fortfarande lever. (Jag har ingen aning om vilka alla på fotona är!)

Far i mitten av 20-talet

I det här sammanhanget är det läge att berätta varifrån släktnamnet Sambergs kommer: Far bodde i Dalarna och hette Eriksson som barn. Namnet Sambergs tog han efter huset som han bodde i som liten. Där hade tidigare bott någon som hette Sandberg. På dalmål kallades huset därför ”Sambers”. (I Dalarna är det som bekant vanligt att man tar ett gårdsnamn.) Namnbytet skedde i slutet av 40-talet eller början av 50-talet. (Jag har det exakta årtalet någonstans i pappershögarna.)

Mor hette Söderberg som barn, men Mormor var född Reenstierna. Det faktum att Mormor var adlig gör att släkttavlan går att följa ”nästan hur långt som helst” bakåt på den sidan. (Även om man nog får ta alla kungar före 900-talet med en nypa salt.)

Ätten Reenstiernas vapensköld

Ätten Reenstiernas vapensköld

 

Annonser