Självklarheter

Jag och Åse har i många år skämtat om att man borde börja samla på ”självklarheter”. Vi avser då sådana saker som mänskligheten har vetat sedan Noak steg iland, men som nu presenteras som djärva forskningsrön. Typ: ”Ett lag forskare vid UCLA har bevisat att även gamla människor kan dö av kobrabett.”

Exemplet ovan är inte äkta, men ni känner väl igen typen av nyhet? Det senaste verkliga exemplet är detta: ”Skönhetssömn inget påhitt.” Man har äntligen lyckats bevisa att vi blir vackrare av att sova. Och? Var det någon som inte visste detta? Undrar hur mycket den studien kostade! Det verkar som om ingen tusenårig sanning betraktas som sann om den inte har bevisats genom ett projekt som har kostat mycket pengar att genomföra.

Använd kontaktformuläret för att tipsa om väl utforskade och bevisade självklarheter. Ange alltid källa. (Sanningarna måste inte ha publicerats i ansedda vetenskapliga magasin, även om detta givetvis är en fördel!)

Alla självklarheter som uppfyller våra krav kommer att publiceras på denna sida.

(Det skulle inte förvåna oss om en liknande samling redan finns, på något språk, någonstans. Om ni finner den sidan så får ni gärna underrätta oss. Jag anser personligen – utan att ha bevis för det – att det är mindre roligt att genomföra ett projekt som någon annan redan genomfört!)

Annonser