Datorer

Att jag har engagerat mig i datasystemen på mitt arbete trots att det från början inte stod i min tjänstebeskrivning har inte enbart varit en strategi, utan det har också berott på att datorer har blivit ett fritidsintresse. Jag tycker om att lösa problem och läsa om ny teknik.

Med hjälp av utrangerade maskiner från kontoret, som jag kompletterat och piffat upp med lite nya delar, driver jag ett enkelt nätverk hemma. (Inget märkvärdigt, men det är en spännande utmaning att upprätthålla säkerheten och hålla liv i ett nätverk med två spelande tonåringar i familjen.

Familjen kör Win 7 på de flesta maskinerna. Jag har dock satt upp en maskin med Ubuntu (Linux), som jag själv experimenterar med. Det fungerar för det mesta alldeles utmärkt att ha ett blandat nätverk, och Ubuntu klarar ofta maskivara som Win 7 inte klarar. Jag satte t ex in ett nätverkskort som inte var kompatibelt med Win 7 – och Ubuntu hittade det direkt och kör det utan problem! Men så är det våra gamla skrivare och skanners – där har jag en del problem att finna drivrutiner för Linux. (Fast det gäller å andra sidan även för Win 7.)

Jag programmerar dock knappast något numera, varken hemma eller på kontoret, utan nöjer mig med att vara en mer avancerad användare än genomsnittet.

Barnen lanar i hallen

Annonser