Att skapa en blogg

Nedan kommer jag att beskriva kortfattat hur jag skapade de här sidorna. Beskrivningen är inte detaljerad, utan bara ett smakprov på hur man kan få igång en blogg eller hemsida, den är dessutom specifik för det system som detta är gjort i, dvs en WordPressblogg som till en början låg på Bineros webbhotell.

Numera ligger bloggen på den fria varianten av WordPress, som inte kräver ett konto hos ett webbhotell.

Förkunskapskrav

Min allmänna datamognad är hög, men jag hade inga förkunskaper alls om webbhotell eller bloggande när jag hamnade på webbhotellet Bineros hemsida hösten 2010. Jag tror att de flesta som har lite dataintresse kan göra som jag, om de vill start en blogg.

Kostnader

Om du inte vill hålla igång en egen server för din hemsida eller blogg kan du anlita ett s.k. ”webbhotell”, d.v.s.  ett företag med servrar där företag och allmänhet kan hyra datautrymme. Binero är ett av många webbhotell. Att hyra datautrymme kostar på Binero ca 800 kr för ett år. Då kan du lagra fruktansvärt mycket data.

Dessutom kan du vilja ha tillgång till ett eget domännamn (t ex ”sambergs.nu”). Du väljer och beställer i så fall oftast domännamnet samtidigt som du tecknar avtal om webbhotell. Namnet kostar mellan 10 och 150 kr per år, beroende på vilket webbhotell du anlitar och vilken typ av namn du vill ha. (sambergs.nu kostar mig 100 kr för ett år.)

Det finns även en fri variant av WordPress, som du finner på www.wordpress.com. Om du använder den behöver du inte webbhotellets tjänster, och du behöver då inte betala ett öre för att starta en blogg. Och om du är nöjd med att din blogg heter t ex ”sambergs.wordpress.com” (i stället för ”sambergs.nu”) så behöver du inte heller betala för ett eget domännamn.

Så här gjorde jag

Det tog ca 30 minuter att registrera sig hos Binero. Den största svårigheten var att välja domännamn. (Jag registrerade några andra namn också att ha i reserv, förutom sambergs.nu.)

När man har ansökt om ett domännamn och betalat för det tar det någon dag innan man får en bekräftelse på att namnet går att använda. Först när detta har kommit kan man sätta igång.

Binero har två sätt att skapa hemsidor på: Dels ett eget, lite enklare system som heter ”Sitebuilder”, dels möjligheten att använda ”WordPress”, som är ett av de största fria (gratis) bloggsystemen. Jag prövade först Sitebuilder, men valde sedan att installera WordPress.

Alla inställningar och installationer på Binero görs i en översiktlig ”Kontrollpanel”. Här kan du installera WordPress från en meny genom att trycka på en knapp. När du installerar WordPress får du samtidigt ange vilken domän du ämnar använda verktyget för.

Efter installationen finns det en sida med ditt domännamn på internet. Du kan nu titta på sidan direkt, och logga in för att skriva blogginlägg och skapa ytterligare sidor.

Alla inlägg på bloggen och övrig administration sköter du genom en administratörspanel. Du kan bl.a. välja mellan flera hundra olika ”teman” som bestämmer sidornas bakgrundsfärg, indelning i kolumner, plats för bilder och liknande. Om du vill kan du få bloggen att se ut som en ganska vanlig hemsida, eller kanske som en internetbutik! Jag använder det tema som är standard eftersom jag vill ha en enkel och lättläst design. (Jag har ännu så länge bara ändrat färgen på bakgrunden och bytt ut bilden i huvudet mot en utsikt från mitt fönster.)

Förutom temat, så finns det hundratals ”Tillägg” att installera, som kan förenkla eller förändra sidornas utseende. Utan tilläggen är sidorna ganska simpla. Jag har hittills bl.a. installerat en besökarräknare och ett kontaktformulär. Att installera tilläggen är mycket enkelt, i alla fall på Binero. Det är oftast bara att välja från en meny och klicka ”installera”.

Nyligen konverterade jag hela bloggen hos Binero till en gratis blogg hos http://www.wordpress.com. Orsaken var årsavgiften. Varför betala 800 kr årligen för något jag utnyttjar så lite? Att jag inte kan ha reklam på de fria sidorna spelar ingen roll.

För att byta till gratisvarianten öppnade jag ett konto hos wordpress.com. Konverteringen var sedan ganska enkel. Jag gick in under en menypunkt som heter exportera på sambergs.nu, och läste ut en fil som jag importerade till sambergs.wordpress.com. Nästan allt ”kom på plats” direkt, utom vissa bilder som av någon anledning försvann.

Den nya adressen till den här bloggen är ”sambergs.wordpress.com”. Men det går att ”peka om” andra domäner till den nya adressen. Domännamnet sambergs.nu kostar 99 kr per år, och det kostar 12 $ per år att underhålla en ompekning. Totalt kostar min blogg med adressen sambergs.nu alltså ca 175 kr per år. Överkomligt.

Ompekningen är dock en tjänst som man måste beställa genom sin domännamnsleverantör, vilket jag alltså har gjort genom Binero.

Annonser