Den döende staden


Stadens postkontor är nedlagt sedan länge så det är svårt att få hjälp utifrån. Allt fler skyltfönster längs de två huvudgatorna är tomma eller igenspikade, bara den senaste veckan har flera affärer slagit igen och innehavarna flytt, de flesta söderut. De invånare som stannat kvar kan inte längre få tag i mat utan att företa mödosamma expeditioner ut ur staden. Detta är ett stort problem för gamla och sjuka, som inte orkar ge sig ut på vägarna. 

Banker, klädaffärer, sportaffärer slår igen, och nyligen försvann stadens sista fotograf. Det går nu inte längre att få en bild tagen om man vill ha ett nytt id-kort.

Googlar man uttrycket ”döende stad” får man upp 1 300 000 inlägg. Det första handlar om Iraks huvudstad Bagdad där, enligt artikeln, ”Alla dövar sig med sex och drömmar om framtiden.” Artikel nr två handlar om Detroit ”- Motorstaden som en gång var symbolen för bilindustrins erövring av världen.” Högt upp på listan kommer även inlägg om det sjunkande Venedig och 1300-talets Rom.

Det här handlar dock inte om Bagdad eller Detroit utan om Höganäs, som  således är i gott sällskap: ”Krukmakarstaden som en gång var symbolen för salta bad och ättiksinläggningens erövring av världen.” Numera…ja vadå?

När jag flyttade till Höganäs för 25 år sedan var det en charmig småstad vid havet, med en ruffig stadskärna och en vacker naturstrand mitt i staden. Numera är det en kal och kall stad, snart utan service. Man har satsat på gatsten och monument men misslyckats med att skapa liv. Stranden är ”utvecklad”, dvs uppgrävd, plöjd och stensatt – och omdöpt till ”Citybeach”. De gamla restaurangskjulen vid stranden, där en familj kunde äta en billig  måltid (om än av tvivelaktig kvalitet), har fått bereda plats för en modern restaurang där ingen med ekonomisk självbevarelsedrift törs gå in efter lunchdags.

Alla instämmer givetvis inte i min bild av Höganäs som en döende stad, invånarantalet växer bevisligen. Och avvecklingen av servicen är inte enbart politikernas och stadsplanerarnas fel – det är svårt att vara småstad bredvid storstad (Helsingborg). Jag är dock inte heller ensam om att vara orolig för vart vi är på väg.

Själv dövar jag mig med sex och drömmar om framtiden!

Annonser

Om sambergs

60-årig miljöinspektör i Höganäs med stort dataintresse. Har en blogg på wordpress.com för att spara pengar. (Hade tidigare en blogg på ett webbhotell - det blev för dyrt eftersom jag mycket sällan uppdaterade den.)
Det här inlägget postades i Åsikter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s