Syster Vår och Fader Vinter!


Vintern är definitivt över, i alla fall här i Skåne. I rabatterna sticker lökarna upp överallt, och det är uppenbart att Våren är här. Jag har överlevt en vinter till! Nu är jag 56 vårar gammal, tänker jag. Hade jag varit född lite tidigare på året än i maj så hade jag fått räkna 57 vårar. Tanken får mig att bli filosofisk. Vad är det korta livets mening? Vem eller vad styr oss på vår väg genom det? Finns det en Gud?

Jag ljuger – så tänkte jag inte alls. Det var mycket länge sedan jag funderade i de banorna. Jag ville bara få till en inledning och en anledning att kåsera över begreppet “Fader vår”! För visst är det uppenbart: Det finns ingen “Fader Vår!” Alla vet väl att våren är en kvinna!

Syster Vår

“April” kommer av latinets aprîlis, av aperire, öppna, och härstammar sannolikt från att jorden öppnar sig när växter börjar gro. “Maj” kan härledas från den romerske guden Jupiter (Jupiter Mauius). Jupiter var onekligen en man , men om vi bortser från det faktumet så råder det ingen tvekan om att både April (då våren normalt börjar) och Maj är namn på kvinnor. Men mest handlar det om en känsla jag har: Våren är en ung flicka.

Syster Vår välkommen!

Moder Sommar

“Juni” kommer av Juno, som var den högsta gudinnan i romersk mytologi, förknippad med gifta kvinnor och barnafödande (!), gift med Jupiter, gudarnas konung. Månaden “Juli” har visserligen fått sitt namn för att hedra Julius Caesar, men ändå – likt Maj är Juli numera en kvinna! Kvinnor i full blomning båda två, det hör ni väl!

Moder Sommar vi längtar efter dig!

Broder Höst

Om vi nu inte räknar augusti till sommaren (sommaren är kort) så får vi in en högst maskulin personlighet (kejsar Augustus) under hösten. Därpå följer september, oktober och november som helt prosaiskt betyder den sjunde, åttonde respektive nionde månaden. (Man räknade lite annorlunda i det gamla Rom.) Tid att skörda Moder Sommars frukter. Långa månader som förbereder vinterns ankomst.

Broder Höst, du är välkommen du också!

Fader Vinter

”December” betyder givetvis ”den tionde månaden”. Januari (Janus), Februari (Februus) och Mars är dock alla högst maskulina mytologiska figurer. Liksom Fader Frost! (Father Christmas.)

Ingen tvekan alls: ”Fader Vinter som är i himmelen”, ska det heta!

Annonser

Om sambergs

60-årig miljöinspektör i Höganäs med stort dataintresse. Har en blogg på wordpress.com för att spara pengar. (Hade tidigare en blogg på ett webbhotell - det blev för dyrt eftersom jag mycket sällan uppdaterade den.)
Det här inlägget postades i Åsikter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s