John Carter – marsfursten som inspirerade många


För ca 35 år sedan slukade jag alla delar som hade kommit ut i Sverige av Edgar Rice Burroughs´serie om “John Carter, krigsherre på Mars”. Min utgåva var tryckt 1975, och framsidorna var prydda med härligt kitschiga illustrationer av hjälten och hans marsprinsessa, eller hjälten i strid med mångarmade monster.

Nu har Disney äntligen gjort en film av bokserien om John Carter, och idag såg jag den i 3D på Saga-biografen I Höganäs tillsammans med mina söner.

Jag avstår från att recensera filmen utan nöjer mig med att skriva att den var bra – faktiskt nästan lika bra som böckerna. Om ni känner att ni gillar filmer som har en handling lik den som jag beskriver nedan, ska ni absolut gå och se den. (Annars kan ni spara pengarna.)

Handlingen i korta drag:

Begåvad ung man teleporteras till en avlägsen planet (Mars). Där visar han sig ha speciella förmågor som gör honom lämpad att leda en av de två härskande nationerna i ett inbördeskrig som hotar att förgöra planeten. Som allierade och följeslagare har han ett stolt naturfolk och en trogen, hundliknande varelse. Strider utkämpas på flygande, plattformsliknande skepp, och hjälten framför med bravur även en “rymdmotorcykel”. Vapnen är främst svärd och stridsklubba, även om eldvapen också förekommer. De riktigt onda är medlemmar av en mystiskt sekt och har övernaturliga krafter som de använder för att jävlas med de “vanliga” människorna på planeten. Och, förstås, det är prinsessan Dejah som lyckas övertala vår hjälte att stanna kvar och rädda planeten!

Känns vissa inslag bekanta?

Ja, mycket riktigt, George Lucas har erkänt att böckerna om John Carter var en av de främsta inspirationskällorna till Star Wars. Och det har James Cameron, som gjorde Avatar, också gjort! Nu nämnde jag bara två av de mest uppenbara filmexemplen, det finns otaliga andra, och även författare som Ray Bradbury och vetenskapsmän som Carl Sagan, har inspirerats av John Carter.

Bland dem som hämtat inspiration återfinns även skaparna av Blixt Gordon. Och i det sammanhanget vill jag gärna uppmärksamma vår helsvenske hjälte ”Blixt Grodon”. (Alter ego för den snusige och över axeln sedde ”Grannas Hilmer”!)

Det var alltså verkligen välförtjänt och på tiden att John Carter blev film, speciellt med tanke på att den första boken i serien ursprungligen publicerades 1912, dvs för exakt 100 år sedan! (Det är lite lustigt att namnet på den skådespelare som spelar huvudrollen råkar vara “Taylor Kitsch”, men bry er inte om det – vi som gillar kitsch gillar honom också! )

Taylor Kitsch

Och ja, Edgar Rice Burroughs skapade även Tarzan!

Annonser

Om sambergs

60-årig miljöinspektör i Höganäs med stort dataintresse. Har en blogg på wordpress.com för att spara pengar. (Hade tidigare en blogg på ett webbhotell - det blev för dyrt eftersom jag mycket sällan uppdaterade den.)
Det här inlägget postades i Jag rekommenderar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s