Ett anspråkslöst förslag


Jonathan Swift skrev 1729 en artikel som handlade om hur man kunde lösa den då rådande svälten på Irland. Artikelns långa titel var ”Ett anspråkslöst förslag för att hindra fattigas barn från att bli en börda för sina föräldrar eller landet och göra dem nyttiga för allmänheten”. (A modest proposal…)

Jonathan Swift 1667 - 1745

Swifts förslag går ut på att de fattiga kan förbättra sin ekonomiska situation genom att sälja sina barn som delikatesser till rika människor. I själva verket var budskapet givetvis ironiskt menat – något som dock missuppfattades av många!

Idag publicerade Aftonbladet en debattartikel skriven av en projektledare på “tankesmedjan Timbro”. Artikel har titeln “Sälj ut – och ge pengarna direkt till medborgarna”.

Artikelförfattaren har räknat ut att varje svensk kan få 10 000 kr direkt i näven om staten säljer alla sina aktier i vissa statliga bolag. (SBAB, Posten och Telia Sonera.) Förslaget ställs mot alternativen att behålla aktierna eller sälja dem och betala av 100 miljarder på statsskulden.

Jag vill i min enfald tro att även tankesmedjans artikel är en satir. Visst är temat detsamma som i Swifts artikel, och visst måste väl budskapet även här vara det motsatta!

Eller?

Annonser

Om sambergs

60-årig miljöinspektör i Höganäs med stort dataintresse. Har en blogg på wordpress.com för att spara pengar. (Hade tidigare en blogg på ett webbhotell - det blev för dyrt eftersom jag mycket sällan uppdaterade den.)
Det här inlägget postades i Åsikter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s