Vad är synd?


Idag visar vi en barnförbjuden och censurerad svensk film inspelad i Höganäs 1911!

“Ett myller av badande damer och herrar i tidsenliga baddräkter visar upp sig för kameran på stranden vid Mölle. De vinkar åt fotografen, kramas och badar.”

Det handlar givetvis om “Badlif vid Mölle”. Klicka inte på länken om ni inte tål att se hud! (Glöm inte att slå på högtalarna, det är vacker musik till filmen.)

Filmen får mig att fundera på hur olika “synd” har definierats genom tiderna. Vår familj besökte t ex Gustavsviksbadet i Örebro under sportlovet, och vid det familjebadet bar vissa kvinnor baddräkter som definitivt inte var av 1911 års modell! (På Gustavsviksbadet var det ingen som höjde på ögonbrynen – men filmen från Mölle hade blivit en ännu större succé med de dräkterna!)

Idag reagerar vi möjligen om någon har sex i Big Brother, det anses i alla fall lite pikant. Hur kommer det att vara om ytterligare 100 år? Är det helt naturligt att knulla offentligt då? Kanske skrattar man då bara åt det som vi idag kallar porrfilm. Och om så är fallet, är detta bra eller dåligt? Har vi i så fall tagit ett steg bakåt, till ett socialt liv som åter närmar sig apornas? Eller är vi bara “naturligare” på ett vackert sätt? Det kanske kan anses romantiskt att visa fram det som åtminstone borde vara det yttersta tecknet på kärlek.

Annonser

Om sambergs

60-årig miljöinspektör i Höganäs med stort dataintresse. Har en blogg på wordpress.com för att spara pengar. (Hade tidigare en blogg på ett webbhotell - det blev för dyrt eftersom jag mycket sällan uppdaterade den.)
Det här inlägget postades i Åsikter, Familj och fritid, Jag rekommenderar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är synd?

  1. Staffan Stenvall skriver:

    Kom igen Max. Var 100 år före tiden. Kör lite live på Knutpunkten.
    😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s